Labai svarbu išsirinkti patikimus veisėjus, t. y. tokius, su kuriais galėtumėte palaikyti ryšius ir kurie nepaliktų „ant ledo“, jeigu reiktų patarimų ar pagalbos šuniuko auklėjimo ir sveikatos klausimais. Iš ko pažinti patikimus veisėjus?

* Pakvies į svečius

Jeigu paskambinsite į veislyną pasiteirauti apie norimos veislės šuniukus, planuojamas artimiausias vadas, veisėjas mielai pakvies jus į svečius, net jeigu šiuo metu ir neturi šuniukų. Veisėjui smagu pažinti būsimus jo šuniukų savininkus, pasikalbėti apie jo auginamų šunų temperamentą, darbines savybes, poreikius. Sąžiningai veisiantis šunis žmogus neturi ko slėpti – jis mielai aprodys kokiomis sąlygomis gyvena jo augintiniai, pavaišins arbata ir nuoširdžiai pasikalbės apie veislės privalumus ir trūkumus.

* Nenorės parduoti šuniuko

Arba taip pasirodys, kai paskambinsite pasiteirauti: „ar dar turite šuniukų“? Veisėjui ne tas pats, kokiuose namuose atsidurs jo šuniukas, tad neskubės jo parduoti pirmam paskambinusiam. Jeigu jums rūpės išsiaiškinti tik šuniuko kainą, labai maža tikimybė, kad atvykęs apžiūrėti keturkojo su juo ir išvyksite iš veisėjo namų.

Savo darbą (o tiksliau hobį) mėgstantis veisėjas neskuba kuo greičiau parduoti šuniukų, jis mieliau išlauks to tikrojo šuniuko savininko, nei parduos jį pirmam paskambinusiam. Nepaisant to, kad šuniuko kaina jums gali pasirodyti aukšta, o jūs pasirengęs ją mokėti, gali susidaryti įspūdis – kad štai ne jūs, mokantis pinigus esate padėties šeimininkas, o veisėjas, kuris dar galvoja, ar tikrai esate vertas jo šuns.

* Kalbės apie trūkumus

Visos šunų veislės turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų, kurie vieniems žmonėms yra pakenčiami, o kitiems – ne. Todėl dažniausiai veisėjas pasakodamas apie savo auginamos veislės šunis, pirmiausiai išvardina sunkumus, su kuriais teks susitaikyti jo šuniuko šeimininkams (tarkime, šuo nemėgsta likti vienas namuose, yra labai aktyvus, jeigu pakankamai nepabėgioja arba nedirba – niokoja namus ir pan.).

Tik tada, kai mato, jog būsimas šuniuko savininkas neišsigando ir sugebės auginti jo išveistą šunį, papasakos ir apie veislės privalumus. Patikimas veisėjas negirs savo šunų be galo be krašto, norėdamas kuo greičiau atsikratyti šuniukų, priešingai, jis paklaus: „o kam jums reikia tokio šuns?“. Jeigu nežinote atsakymo, gal tikrai toks šuo ne jums ir išvengsite klaidos jį įsigydami.

* Neaugins daug įvairių veislių šunų

Šunų veisimas tikrai nėra paprastas darbas, jam reikia daug žinių, laiko ir be abejonės finansų. Lietuvoje šunų veisimas yra hobis, tad auginti ir veisti kelių (ar juo labiau keliolikos) veislių šunis praktiškai nėra įmanoma. Dažniausiai dėmesio vertame veislyne auga vienos, dviejų ar trijų veislių šunys. Bent jau man veislynas, kuriame veisiama daug įvairių veislių šunų atrodo nepatikimas ir tikrai nerekomenduotinas, nes įvairių veislių šunys turi skirtingų poreikių.

Nepakanka šunų tik išvedžioti arba paleisti pabėgioti kieme, reikia suteikti galimybę dirbti, protauti. Jeigu veislyne yra kelių veislių šunys, kokybiškai juos auginti nelieka laiko, na nebent veisėjai samdo darbuotojus, kurie šunis išvedžioja ir užtikrina jiems pakankamai protinės veiklos. Ir vis tiek man patikimesni atrodo tie veislynai, kurie augina vienos ar dviejų veislių šunis, gilinasi į jų veisimą, seka veislės naujienas ir pan.

* Nebijos konkurencijos

Veisėjas su kiekvienu besidominčiu jo auginama veisle žmogumi nuoširdžiai kalbėsis ir negailės patarimų, kaip pasiruošti šuniuko atvykimui, papasakos, kokias namų užduotis reiktų atlikti prieš įsigyjant keturkojį. Jeigu matys, kad nesate nusiteikęs laukti būtent jo veisimo šuniukų (nes laukti gali tekti ir metus arba ilgiau), tikrai patars kur galite artimiausiu metu įsigyti keturkojį draugą.

Kodėl? Nes veisėjui labiau rūpi pati veislė, gero eksterjero, puikių darbinių savybių šunys nei konkurencija. Beje, dėmesio vertas veisėjas nebijo konkurencijos, nes sąžiningai dirbdamas savo darbą jis anksčiau ar vėliau parduos šuniukus tiems žmonėms, kurie jam pasirodys gerais šeimininkais.

Neretai geruose veislynuose yra sudaromi laukiančiųjų sąrašai, tad veisėjui labiausiai rūpi ne kaip parduoti šuniuką, o neapsigauti ir parduoti jį tiems žmonėms, kurie po metų kitų nenorės „atsikratyti“ augintinio ir sugebės juo džiaugtis iki senatvės. Todėl tikrai verta palaukti šuniuko ir įsigyti jį iš savo darbą suprantančio ir gerai dirbančio žmogaus, nei pirkti kur pigiau ir greičiau.

* Daug klausinės

Sąžiningu veisimu užsiimantys žmonės šiai veiklai atiduoda visą save – savo laiką, pinigus, žinias ir nori užtikrinti, kad jų darbo vaisius, t. y. šuniukas atsidurtų kuo geresnėse rankose. Todėl veisėjas klausinės apie jūsų gyvenimo būdą, pomėgius, šeimą, kur ir kokiomis sąlygomis augs šuniukas. Tad nenustebkite ir paruoškite namų darbus – pasidomėkite veisle, tvirtai žinokite, kodėl būtent šios veislės šuns norite. Ir ieškokite būtent tokių veisėjų, kurie daug klausinėja, nes tai rodo, kad jų išveistų šuniukų likimas jiems rūpi ir rūpės.

* Nenuleis kainos arba nuleis labai nedaug

Kiekvienas šuniukas, atsižvelgiant į kilmę, tėvų pasiekimus, turi savo kainą ir veisėjas nėra linkęs labai smarkiai jos koreguoti. Ko gero dažniau patinkančiam būsimam savininkui šuniuką atiduoda su bendrasavininkystės sutartimi arba parduoda išsimokėtinai, negu nuleidžia kainą. Veisėjo akimis šuo ne bulvių maišas, dėl kurio galima būtų derėtis. Be to visuomet yra kur įsigyti šuniuką pigiau.

Kokių veislynų vengti:

* Tokių, kuriuose šunys auga narvuose. Tai ypač pasakytina apie mažų veislių šuniukus, kuriuos auginti narveliuose yra patogiau ir paprasčiau. Bet nežmoniška. Reiktų vengti tokių veislynų, nepirkti šuniukų net iš gailesčio, nes kai nebus paklausos, nebus ir pasiūlos. (Narvas šuniui gali būti labai naudingas, su sąlyga, kad keturkojis jame uždarytas nelaikomas kiaurą parą).

* Jeigu veisėjas net nepasidomėjęs jūsų galimybėmis auginti šunį pažada šuniuką, vadinasi kažką jis daro ne taip. Galbūt tikisi greito pasipelnymo ir visiškai nesirūpina savo augintiniais. Jeigu jaučiate, kad veisėjas labai nori kuo skubiau parduoti šuniuką, padėkite ragelį ir kreipkitės kitur.

* Jeigu veisėjas teigia, kad jo šunys geriausi – taip pat padėkite ragelį. Tas, kuris veisia šunis iš idėjos girs ne tik savo, bet ir kitų auginamus tos veislės šunis. O susipažinęs su jumis galbūt kaip tik patars šuniuką įsigyti kitur, nes kitame veislyne bus jums tinkamesni šuniukai – pavyzdžiui darbinė vada, kurios kaip tik ieškote.

* Venkite tokio veisėjo, kuris nepakvietęs jūsų į svečius arba su jumis geriau nesusipažinęs iškart pasiūlys šuniuką pavėžėti pusę kelio, kad būtų arčiau arba atvežti jums tiesiai į namus. Jūs taip ir nežinosite, kaip atrodo šuniukų mama, ar ji nenualinta, ar laikoma geromis sąlygomis, negalėsite pasižiūrėti, kaip augo šuniukai, o tai labai svarbu, nes geromis sąlygomis auginami šuniukai ir auga sveikesni, atsparesni stresui.