Šokoladas

Tikriausiai visi esate girdėję, kad šokoladas šuniui – tarsi nuodas. Katėms taip pat. Problema tame, kad šokolade yra teobromino – medžiagos, kuri savo poveikiu panaši į kofeiną. Žmogaus organizmas teobrominą greitai apdoroja, o štai šunų ir kačių organizme perdirbimo procesas vyksta kur kas lėčiau. Galbūt nieko itin blogo nenutiks nuo mažo gabaliuko šokolado, tačiau persivalgęs jo augintinis gali ne tik susirgti, bet ir nugaišti.

Svogūnai

Svogūnuose yra tiosulfato – augintinių organizmui pavojingos medžiagos. Nuodinga dozė – maždaug 50 g /1 kg gyvūno kūno masės (kitaip tariant, jei 10 kg šuo per kelias dienas suvalgys pusę kilogramo svogūnų, gero galite nelaukti). Svogūnai gali pakenkti virškinimui, kepenims, kvėpavimo sistemai bei skatinti mažakraujystę - raudonųjų kraujo kūnelių irimą.

Česnakai

Šiame produkte taip pat yra tiosulfato, tik šiek tiek mažesnė dozė. Didesnis kiekis česnakų gali pakenkti, o maža dozė – netgi padėti, mat česnakas yra natūrali priemonė, naikinanti šunų parazitus.

Kaulai

Ypač pavojingi žuvies ir ilgomis plonomis adatomis skylantys paukštienos kaulai, kurie gali sužaloti augintinio nasrus, gerklę, virškinimo ir šalinimo sistemą. Manoma, kad šunims nerekomenduojama duoti virtų kaulų, be to, kaulus patartina duoti “mėsoje”, o ne virtus ar plikus.

Avokadas

Avokaduose yra persino, kuris šunis ir kates veikia kaip nuodas. Jis sukelia viduriavimą, vėmimą, kenkia širdžiai.

Vynuogės ir razinos

Manoma, kad vynuogėse esantis toksinas pažeidžia augintinio inkstus, todėl šio gardėsio jam geriau neduokite. Jei šuo ar katė (pastarosios nėra labai didelės vynuogių gerbėjos) nuo stalo nugvelbs vynuogių ir pastebėsite, kad augintinis sunegalavo – kuo skubiau sukelkite priverstinį vėmimą ir vežkite pas veterinarą.

Alus

Dauguma šunų su malonumu laka alų! Tačiau nepamirškite, kad šuns svoris – kur kas mažesnis, nei suaugusio žmogaus, todėl apsinuodijimą gali sukelti net ir mažiausias alkoholio kiekis. Be to, šuns organizmas kur kas prasčiau skaido alkoholį, nei žmogaus.

Kiti maisto produktai, kurių pernelyg dideli kiekiai gali pakenkti jūsų augintiniui:

* Šunims kenkia kačių maistas – turi per daug baltymų ir riebalų;
* Kava ir arbata – pernelyg tonizuoja, skatina širdies veiklą;
* Didelis kepenų kiekis – kepenyse daug vitamino A, o jo perteklius sukelia hipervitaminozę;
* Pienas – kai kurie šunys ir katės turi nepakankamai fermento laktazės, kuri skaido pieno laktozę;
* Žali kiaušiniai – didelis kiekis juose esančio fermento avidino kenkia odai ir kailiui;
* Druska – didelis jos kiekis kenkia inkstams.