Dažnai manoma, kad didelėse organizacijose darbuotojai vertinami tik kaip konkrečios funkcijos atlikėjai, tad jokios šilumos ir jaukumo biurų koridoriuose neverta tikėtis. Šį stereotipą griauna dvi didelės kompanijos, kuriose gyvūnai ne tik laukiami, bei yra tapę ir neatsiejamu įmonės simboliu.

Draudimo bendrovės „Bonum Publicum“ direktorė Rasa Vasilienė - Vasiliauskienė ankščiau kartu su kolegomis ir jų augintiniais susitikdavo po darbo, bet įkvėpta kompanijos „Purina“ akcijos „Gyvūnai darbe“ pasiūlė kolegoms savo augintinius atsivesti į darbą.

„Anksčiau dažniausiai susitikdavome po darbo su šunimis, bet į darbą dar neteko vestis. Mūsų įmonė buvo įsikūrusi centre, tad ir tinkamų sąlygų vedžiojimui nebuvo. O dabar, kai persikėlėme į naujas patalpas, atsivesti gyvūnus tapo paprasčiau. Tikimės, ši diena taps gražia tradicija. Mūsų vidaus taisyklėse nėra jokių nurodymų, draudžiančių atsivesti gyvūnus. Pačią idėją darbuotojai priėmė labai džiugiai, nes beveik visi turi šunis, kai kurie netgi po du. Priėmėme kelis praktiškus sprendimus, kurie padės išvengti nesusipratimų. Šiandien visi labai smagiai į darbą rinkosi.“

„Vičiūnai Group“ koridoriuose kiekvieną dieną galima sutikti kavalieriaus karaliaus Karolio spanielę Broškę, kuri yra tapusi tikru įmonės simboliu ir legenda.

„Mes su broliu jau buvome išsikraustę iš namų, tad Broškė buvo kaip vėlyva dukra, kurią mama labai lepino. Ji tuo metu nebedirbo, užsiėmė tik visuomenine veikla, taigi visur su ja ir važinėjo - buvo bendrakeleivės. Bent kelias dienas per savaitę užsukdavo ir į mūsų biurą, todėl Broškė jau buvo pripratus prie šios aplinkos, viskas tapo sava. Kadangi nei aš, nei tėtis visą dieną būname ne namuose, tai taip jau gavosi, kad nuo ryto iki vakaro Broškė būna su mumis čia.

Mūsų manymu žmonės, auginantys šunis ir juos nuo ankstyvo ryto iki vakaro paliekantys namuose, turi šiek tiek iškreiptą suvokimą, kas yra šuo. Visgi tai yra augintinis, kuriam reikia daugiau negu dubenėlio maisto. Tai ne namų aksesuaras, kurį galima palikti vieną. Todėl radome alternatyvą – šuo gali būti su mumis biure. Žinoma, į visus susitikimus kartu neiname, bet jei važiuoju į įmonę, kurioje, visi žino ir Broškę, ir mane, tuomet pasiimu ją kartu. Taip pat ir į svečius dažniausiai važiuojame drauge. Svarbiausia, kad nebūtų alergiškų žmonių“ – pasakoja valdybos narys ir prekių ženklo vadovas Dainius Matijošaitis.

Draudimo bedrovės direktorė augina jorkšyro terjerų veislės kalytę Čelsi, kuri tapo tikra bičiule.

„Kaip aš sakau: 3 kg meilės, džiaugsmo ir švelnumo. Manau, kad šuo visada yra tik teigiamas dalykas – pasidalina savo meile ir žmonės tampa sveikesni, laimingesni ir darbingesni. Galų gale, šunį reikia į lauką išvesti, esi priverstas pasivaikščioti, nes šiaip tik su automobiliais važinėjam šiais laikais“.

Draudimo bendrovėje „Gyvūnai darbe“ dienos proga laikinais darbuotojais tapo net keturi šunys ir įspūdingas meino meškėnas Fernandas. „Kuomet įmonėje yra bendri pomėgiai, bendri interesai, tuomet ir darbuotojai būna vieningesni. Kaip mes – visi mylim šunis. Būtų tikrai labai sudėtinga, jei kuris nors bijotų ar nemėgtų šunų, kačių. Jaustųsi diskomfortas. Nors tiek mes, tiek mūsų šunys esame labai skirtingi, ta bendra meilė gyvūnams suartina. Gal triukšmingiau viskas, bet visi laimingi“ – apie pirmąją gyvūnų dieną pasakoja R. Vasilienė - Vasiliauskienė.

Dainius Matijošaitis pasakoja, kad pradėjus vestis Broškę į biurą teko pasirūpinti užrašu ant durų „Neišleisti Broškės“ ir priminti darbuotojams, kad Broškės nelepintų maistu, nes ji buvo įsigudrinusi po pietų vis gauti kokių skanėstų. Broškė netgi turėjo savotišką „skanėstų maršrutą“. Daugiau jokių specialių pokyčių įmonėje nereikėjo. Žinoma, prieš atsivedant šunis į biurą D. Matijošaitis siūlo apsvarstyti kelis pagrindinius dalykus.

„Svarbiausia, kad darbuotojams nekliudytų, kad jie nebūtų alergiški ar nemylintys šunų. Taip pat svarbu, kad šuo nepridarytų problemų. Broškė šiaip tvarkinga, bet kartais pasitaiko, kad prisidirba. Tada ateina darbuotojai ir sako: „Dainiau, Broškė prie mūsų stalų tau veiklos paliko“. Bet taip būna labai retai“.

Ar rengti specialias gyvūnų dienas, ar tapti įmonei visada atvirai keturkojams draugams priklauso nuo jos veiklos ir specifikos, bet didžiųjų įmonių patirtis rodo, kad gyvūnai sukuria jaukią atmosferą, pakelia darbuotojams ūpą, mažina stresą ir nesukelia didelių problemų.

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.