Gyvūnai darbe – tai ne tik kūrybiško ir šiuolaikiško kolektyvo simbolis. Viešojo sektoriaus organizacijos vis dažniau stengiasi formuoti modernaus darbdavio įvaizdį, tad tikėtina, kad keturkojai gyvūnai mus pasitiks ir institucijose, ir viešosiose įmonėse. Pirmąjį žingsnį šioje srityje žengė „Investuok Lietuvoje“.

„Prieš trejus metus kolegė atsivedė baltą mažą šuniuką, kurį jai trumpam paliko draugai. Visi labai apsidžiaugė, linksmai priėmė, net ir tie kolegos, kurie visada su baltom apykaklėm. Iškart matėsi, kaip žmonės keičiasi, kai aplink yra gyvūnų. Mūsų klientai – verslo įmonės, o Vakaruose žmonės laisviau žiūri į darbo aplinką, tad ir mes galime būti laisvesni“ – pasakoja „Investuok Lietuvoje“ personalo vadovė Gina Sirutavičiūtė.

Aplink lakstantys gyvūnai nereikalauja išskirtinio dėmesio, bet neretai sukuria juokingas situacijas: „Kartą koridoriumi eidamas mūsų vadovas sumanė pakalbinti šunį. Šuo pradėjo ant jo loti. Situacija gal ir būtų visai įprasta, tačiau mūsų vadovo pavardė – Katinas. Juokavome, kad šuo aplojo Katiną.

Iš Sendžio ir Pinkio šeimininkės Irmos kartais pasijuokiame, kad rankinėje ji visuomet turi „šlapenkės“, jeigu kartais prireiktų greitai sukontroliuoti šunis. Gyvūnai biure priverčia visus nusišypsoti. Kai šalia yra kažkas gyvo, iškart geriau jautiesi. Visi eidami pro šalį pakalbina arba paglosto. Mums augintiniai darbe tapo natūraliu dalyku. Biurui šunys suteikia jaukumo.“

Sendžio ir Pinkio šeimininkė Irma prisipažįsta, kad kiekvieną dieną eiti kartu su šunimis į darbą būtų sudėtinga, bet jų atsivedimas tampa maža švente kolegoms: „Šunys labai aktyvūs, todėl kasdien į darbą vestis būtų nelengva, tačiau kartais ateiname kartu. Manau, kolegoms visai patinka, nes gyvūnai įneša žaismingumo ir padeda atsipalaiduoti.“

Švietimo ministrė Audronė Pitrėnienė taip pat teigiamai vertina idėją leisti institucijų darbuotojams auginti mažus, daug priežiūros nereikalaujančius gyvūnus savo kabinetuose, arba kartais atsivesti mažuosius savo draugus į darbovietę: „Reglamentuojančių dokumentų, kurie leistų ar draustų atsivesti savo augintinį į valstybinę įstaigą, nėra. Kiek pasidomėjau, vidaus tvarkoje taip pat nėra jokio reglamentavimo. Taigi iš esmės nei draudimo, nei leidimo nėra. Jei man darbuotojas pasakytų, jog vieną dieną neturi kur paliki kačiuko ar šuniuko, tikrai nebūtų jokios tragedijos, jei atsivestų jį į darbą. Aš tikrai suprasčiau. O jei kolegos kabinete sutartų ir pasakytų, kad nori auginti žuvytes arba papūgėlę – kodėl gi ne.

Jeigu darbuotojams atrodo, kad tai atpalaiduotų sunkiose situacijose, tikrai tam neprieštaraučiau. Žinoma, vestis augintinius kiekvieną dieną ar įsteigti kokį augintinių darželį, manau, būtų sunkiau.“

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Kviečiame įmones ir jų darbuotojus, kuriose organizuojamos gyvūnų dienos arba kurių darbuotojai gali dirbti kartu su savo augintiniais, susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.lt iki lapkričio 10 dienos. Projekto komanda aplankys atrinktas įmones bei įteiks kompanijos „Purina“ dovanas.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!