Tarnybos inspektoriai jau praėjusiais metais taikė LR Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimą. 19 asmenų pritaikytas draudimas laikyti gyvūnus, o iš jų 17 asmenų draudimai laikyti šunis. Tarnybos inspektoriai, dirbantys su itin skaudžiais atvejais, susijusiais su šunų laikymo sąlygomis, kaip problemą dėl netinkamo rūpinimosi gyvūnais dažniausiai įvardija elementarių žinių apie gyvūno poreikius trūkumą, perimtą blogą elgesį iš aplinkos.

Tarnyba fiksuoja, kad vis dar Lietuvoje pasitaiko atvejų, kuomet dažniausiai šunys, skambiai tituluojami geriausieji žmogaus draugais, laikomi prie būdos, pririšti sunkiai pakeliamomis, kartais ir ypač trumpomis grandinėmis. Taip laikomas šuo dažniausiai neturi galimybės pasislėpti nuo saulės kaitros, blogų oro sąlygų. Kai kurie šeimininkai nepasirūpina net augintinių antkakliais.

Šaltos metalinės grandinės trina kaklą ir netgi įauga į odą. 2023 m. VMVT ir jos teritoriniai padaliniai gavo 1364 pranešimus (skundus) dėl galimų gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pažeidimų. Iš jų pasitvirtino 26 proc. Lyginat su 2022 metais, skaičiai lieka labai panašūs. Pranešimuose dažniausiai buvo skundžiamasi dėl netinkamai prižiūrimų, skriaudžiamų, paliktų be priežiūros gyvūnų, taip pat dėl veterinarinės pagalbos, kai ji būtina gyvūnams, nesuteikimo.

Gyvūnų prieglauda

„Bendras pranešimų skaičius išlieka toks pat jau keletą metų, kas puikiai iliustruoja, jog visuomenė nėra abejinga skriaudžiamiems gyvūnams, o  tai suteikia vilčių, kad su laiku augintinio įsigijimas nebebus sietinas su grandine, namų ar turto apsauga. Šuo turi būti suvokiamas kaip juslinė būtybė, jaučianti skausmą, alkį, šaltį, kuriai reikia nuolatinio bendravimo ir priežiūros.

Šuo yra socialus gyvūnas, jam reikalingas žmogaus dėmesys. Šuns priežiūra gali pareikalauti nemažai išlaidų: kasmetinis apsilankymas pas veterinarą, ženklinimas, skiepai, ligos, traumos, kokybiškas maistas – visa tai privalu įvertinti prieš priimant sprendimą įsigyti gyvūną augintinį,“ – pabrėžia VMVT Gyvūnų gerovės skyriaus vedėja Gintarė Mockevičienė.

Instituvija dar praėjusiais metais paruošė socialinį vaizdo klipą, kurio pagrindinė žinutė – nesaistyti augintinio grandinėmis. Gyvūnų gerovės specialistai ragina aktyviau diskutuoti, aktyviai dalyvauti renginiuose bei kartu padėti plačiau skleisti žinią: “Ištiesk ranką, ne grandinę!”, taip pat kalbėti apie gyvūną kaip apie juslią būtybę, kuris jaučia skausmą, alkį, šaltį – tam, kad žinia sklistų kuo plačiau ir pasiektų tuos, kuriems trūksta žinių ar supratimo.